Nest 2013 van Flo

Teef

FLO DES TERRES D’ARGOS

IMGP1681_klein

Flo is een stabiele, sociale hond die erg graag met mij samenwerkt. Ook is ze een sterke hond, die een hele dag kan jagen. In het open veld jaagt ze ruim, maar houdt daarbij contact met de voorjager. Bij een peuterjacht drijft ze ook de bramen uit.
Flo is zeer veelzijdig opgeleid. Ze jaagt heel graag voor het schot en staat goed voor. Apporteren doet ze uitstekend, zowel dummy’s als koud en warm wild. Flo gaat graag te water. Flo heeft tevens een zweetwerkkwalificatie. In huis is Flo een hele rustige hond.
Een uitgebreid overzicht van de gezondheids-, exterieur- en werkuitslagen staat onder ‘FLO’.
Flo heeft in 2013 en 2016 een nestje gekregen.

Reu

ARAMIS DES MARAIS DE SAINT HILAIRE

Aramis

Geboren: 23 januari  2005
Exterieur: Uitmuntend
Veldwerk: CACIT ; Champion des field-trials de printemps sur perdrix
Praktijk: Aramis is praktijk bejaagd op kleinwild
Gezondheid: HD-B

Aramis een grote, vrolijke, sociale, sterke en zelfverzekerde reu van het oorspronkelijke type.  Hij is een aantal seizoenen professioneel voorgejaagd op de voorjaarsveldwedstrijden. Eerst door Yannick Moles en daarna door William Brutelle. Dit heeft hem diverse mooie kwalificaties opgeleverd. Hem is de titel ‘Champion des field-trials de printemps sur perdrix’ toegekend.

Aramis woont in een gezin met twee kleine kinderen waar hij het heel goed mee kan vinden. Jagen is zijn lust en zijn leven en dat doet hij in het seizoen dan ook erg veel. Op patrijzen en nog meer op snippen (bécasse en bécassines).
Zijn eigenaar kenschetst hem als een “once in a lifetime dog”. Gemakkelijk voor te jagen. Een zeer goede wildvinder. Gaat graag te water. Zeer sociaal gedrag.

Een leuk artikel over Aramis is te lezen in no 63 Bulletin van de Franse rasvereniging.

 

Kerstpuppy’s voor FLO DES TERRES D’ARGOS

Op zaterdag 21 december 2013 zijn de puppy’s van Flo geboren. De bevalling ging zo snel dat de eerste drie pups al waren geboren voordat de kraamhulp was gearriveerd. Binnen drie uur lagen er zeven puppy’s in de kribbe, vijf teven en twee reuen. Na de geboorte heeft de dierenarts de pups onderzocht en ze zijn allemaal gezond bevonden.

Aan deze super bevalling ging een lange onrustige nacht vooraf. Hoewel Flootje de werpkist had goedgekeurd en daar de laatste weken al geregeld een zwangerschapsdutje in deed, moest de inrichting in de uren voor de bevalling telkens anders. Uiteindelijk was het naar haar zin en nadat ze die nacht voor de derde keer uit was geweest, was daar ’s ochtends vroeg plotseling de eerste boreling.

De Epagneul Picard is bij de geboorte wit met bruine platen waarna het wit in bruinschimmel verandert. Dat veranderingsproces start meteen na de geboorte. Waren de voetjes de eerste dag nog vrij roze, een dag later waren ze al bruin. Ook het witte deel van de vacht is al aan het verkleuren. De tan-kleur op onder meer de poten komt in de komende weken tevoorschijn waarna de pups er op een leeftijd van 7-8 weken naar verwachting ongeveer zo uit zien..

IMG_9709 pups Capry 7,5 week - uitsnede

Pups Capry du marais de la Malvoisine x Balkan des chaumes de Thierache, 7,5 week oud.

De vader van de puppy’s is Aramis des Marais de Saint Hilaire. Deze reu is een beetje aan de grote kant, terwijl Flo een gemiddelde stokmaat heeft. Hierdoor zie je in het nest zowel pups van het formaat van vader als van het formaat van moeder terug. Dat geeft een heel grappig effect.

Hieronder worden de pups door Stip bewonderd.

Stip op kraamvisite

 

Stamboomnamen

Een letter, een jaar
In Frankrijk krijgen de honden een naam die begint met de letter van dat jaar. Hierbij wordt de volgorde van het alfabet gehanteerd met uitzondering van de letters “K” , “Q” , “W” , “X”, “Y” en “Z” die voor een hondennaam als te moeilijk worden beschouwd. Hierdoor blijven er twintig alfabetletters over die om de beurt aan bod komen. Met dit systeem is het heel gemakkelijk uitrekenen hoe oud een bepaalde hond is. In 2010 begonnen de namen met een “F”, van bijvoorbeeld Flo, in 2013 is de beginletter de “I”.

Een thema
In Nederland is de naamgeving vrij. Veel fokkers kiezen ervoor om het nest een thema mee te geven, waardoor eenvoudig is te herkennen welke pups uit hetzelfde nest afkomstig zijn.

Best of both worlds
De namen van de pups sluiten aan op beide methoden. De voornaam van de pups begint met een “I”.
Als tweede naam is het thema “Molan” gekozen. Dit is Bretons voor Moëlan-sur-Mer, de woonplaats van Aramis.

De volledige namen van de pups in volgorde van geboorte:
1. IBE MOLAN VANSTIP (reu)
2. IMME MOLAN VANSTIP (teef)
3. IZE MOLAN VANSTIP (teef)
4. IDO MOLAN VANSTIP (reu)
5. ISA MOLAN VANSTIP (teef)
6. IEPE MOLAN VANSTIP (teef)
7. ILA MOLAN VANSTIP (teef)
Alle pups hebben een eigen pagina.

 1. Ibe      2. Imme      3. Ize      4. Ido      5. Isa       6. Iepe     7. Ila

P1020417